Har du som tjänar pengar på bloggen koll på dina regler?

Jag har valt att endast skriva detta inlägg på Svenska eftersom jag inte vet vilka regler som gäller för annonsering utanför Sverige.

// I have chosen to write this post in Swedish because I do not know what rules apply for advertising outside Sweden.

 
Igår kväll surfade jag runt lite på internet och hittade en del saker som gjorde mig lite paff. Jag kände att det är en bra grej att ta upp, dels som bloggare och för att jag tror att flera precis som jag kanske inte har riktigt koll på detta. Dessa tider växer sociala medier alltmer och därför är det ett utmärkt tillfälle att kunskaperna angående reglerna sprids. Väldigt många som bloggar lever på det, medans vissa tjänar extra pengar. Det görs bland annat genom att de registrera sig på olika typer av företag som erbjuder adlinks, annonseringar och produkter som publiceras för en viss summa ersättning. Många av de inläggen ser klara och redo för att publiceras men har du verkligen koll på reglerna angående annonsering? Om du läser Konsumentverkets hemsida kan du finna ett inlägg som kallas "Reklam i sociala medier" Där står en del om marknadsföring på sociala medier som bloggar, men även tv och tidningar.
 
Här är ett  stycke citerat ur deras inlägg "Har en bloggare fått i uppdrag av ett företag att mot betalning berätta om företagets varor eller tjänster räknas det som marknadsföring och hen är då skyldig att följa marknadsföringslagen" Detta innebär att du som är bloggare och blir sponsrad med pengar för att marknadsföra produkter kan bli anmäld och dömd för dold marknadsföring om det saknas en tydlig beskrivning att det är reklam.
 
Så hur går man tillväga? När du marknadsför en produkt ska det tydligt framgå att det är i reklamsyfte men det stannar inte där. Det räcker inte med att skriva t.ex "Detta är ett reklaminlägg" längst ner på inlägget utan det ska tydligt framgå direkt när läsaren läser inlägget. Om reglerna bryts så kan det drabba både bloggaren och företaget du samarbetar med då även företaget har ett ansvar att informera om reglerna för reklammärkning, Mitt personliga tips till er är att ha koll på DINA rättigheter angående annonsering då jag själv upptäckt att jag annonserat flera gånger utan att följa dessa regler. Hade varit bra om informationen kring detta sprids så folk slapp hamna i tråkiga skattesmällar.
 
Du kan läsa mer om lagen i dessa länkar:  
 
http://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/reklam/reklam-i-sociala-medier/
 
http://www.konsumentverket.se/Foretag/Marknadsforing/Marknadsforing-i-sociala-medier-och-bloggar/